Haisetko pahalta?

20.03.2021

NYT ON ASIAA HALITOOSISTA ELI PAHAN HAJUISESTA HENGITYKSESTÄ!   

Torstaista alkaen olen kuunnellut Suomen hammaslääkäriseura Apollonian järjestämiä luentoja Apollonia Symposiumin etätapahtumassa. Tarkalleen vuosi sitten minun piti osallistua samaiseen tapahtumaan Kuopiossa, mutta juuri edellisenä päivänä osallistuminen kiellettiin korona-viruksen takia ja koko tapahtuma muuttui etätapahtumaksi.

Koronasta huolimatta ammatin harjoittaminen on jatkunut ja myös jatkuva opiskelu omalta taholta ei ole suinkaan jäissä. Päinvastoin olen enemmänkin pyrkinyt hyödyntämään etänä tapahtuvia koulutuksia, jolloin korona-aikaan samalla rahalla saa enemmän koulutusta. Jatkossa tulen päivittämään sivuilleni tietoa myös koulutuksistani.

     HALITOOSI  tarkoittaa pahan hajuista hengitystä! Kuulostaako tutulta?

Halitoosi on hyvin yleinen vaiva ja kiusallinenkin. Nyt koronan aikaan kun käytämme suusuojia haistamme oman hengityksen hajun entistä helpommin tai hengityksen haju voi jäädä siihen maskiin. Itse emme muuten välttämättä huomaa oman hengityksen pahaa hajua muuten kuin siitä, että oma lähipiiri mainitsee tai pakenee kauemmaksi. Osa meistä haistaa herkemmin kuin toiset. Voit haistaa työkaverisi, tai ohikulkevan henkilön bussissa tai ruokalassa. Haju voi olla mietoa jolloin haistat sen vain kun istutaan pitempään paikoillaan tai voimakasta jolloin sen haistaa vaikka kaupassa useamman metrin päähän.

Halitoosin aiheuttamaa haittaa voidaan arvioida kivun hoidosta tutulla VAS- asteikolla. Arvo 0 tarkoittaa ei haittaa ja arvo 10 maksimaalista haittaa. Pahanhajuinen hengitys on oire, jota usein kysytään hammaslääkärissä esitietokaavakkeessa. Hammaslääkäri onkin juuri oikea paikka aloittaa tutkimusmatka syyn ja avun saamiseksi...mutta meidän hammashoidossa tulisi myöskin ryhdistäytyä ja viivähtää hieman pitempään tässä kiusallisessa oireessa. 

Pahan hajuisen hengityksen lähde voi löytyä suusta, nenäontelosta, nielusta, perussairaudesta, lääkityksestä tai vatsasta. Hajua aiheuttavat usein bakteeritoiminnan seurauksena syntyvät rikki-yhdisteet.  Missä ne bakteerit sitten lymyilevätkään? Halitoosin syy löytyy todennäköisimmin juurikin suusta ja siksi jos et omin avuin saa asiaa ratkaistua kannattaa aluksi kääntyä asiaan perehtyneen hammaslääkärin puoleen.

Halitoosi voi olla peräisin nenästä esim krooninen sinuiitti (poskiontelontulehdus) tai suusta.  Suomalaisten aikuisten ienkudoksen terveys ei ole hyvällä tasolla. Niinpä ientulehdus tai parodontiitti voivat olla yksi syy ja aika yleinenkin syy pahan hajuiseen hengitykseen. Myös hoitamattomiin reikäpesäkkeisiin voi liittyä hajua mikäli alueille kerääntyy bakteeripeitteitä tai haju voi tulla jopa tulehtuneesta viisaudenhampaasta tai tulehtuneesta hampaasta. Halitoosi voi siten koskettaa hyvinkin eri ikäisiä ihmisiä mm. iäkkääillä epähygieninen proteesi voi kerätä sieni/bakteeripeitteitä ja nuoremmilla oikomiskojeet tai puhkeamassa olevat hampaat . Omaa hoitoa eli suun ja hampaiston puhdistamista kannattaa aina tehostaa jos kärsit pahan hajuisesta hengityksestä. Joskus rikkiyhdisteitä tuottavat bakteerit lymyilevätkin kielessä ja sen vuoksi täytyy kiinnittää huomiota myös kielen puhdistamiseen säännöllisesti, varsinkin jos kielessä on katetta. Kate voi ilmaantua eri kohtiin kieltä ja joskus se löytyy vain kielen takaosasta. Nielurisoissa voi myös olla ns kroppuja ja tämä voi olla myös yksi halitoosi syy mikäli syy ei löydy hampaista tai kielestä.

Tässä oli vähän taustatietoa halitoosista eli pahanhajuisesta hengityksestä. Kuten kerroin useimmin sen syy löytyy juuri suusta ja sen vuoksi jos tarvit apua hakeudu nimenomaan asiantuntevan hammaslääkärin vastaanotolle. Ota vaiva rohkeasti puheeksi! 

Nähdään Oral Torniossa tai Kemissä. 

Aurinkoista kevättä  toivottaen hammaslääkäri Jaana Koskimäki