Asiaa ientulehduksesta ja parodontiitista-eli sinusta?

26.02.2021

Nyt kun saamme uusia korona-uutisia taudin kolmannesta aallosta Suomessa haluan kirjoittaa teille ientulehduksesta, parodontiitista ja implantteihin liittyvistä tulehduksista. Meillä Suomessa on puhuttu ensimmäisen korona-aallon aiheuttamasta hoitovelasta. Kaikki laitettiin lähestulkoon kiinni, myös hammashuollon toimia supistettiin eri puolilla. Se, että potilas ei saa tarvitsemaansa hoitoa ei yleensä paranna yksilön terveyttä. Olen nähnyt työssäni näitä koronan aiheuttaman hoitoviiveen aiheuttamia seurauksia suun,  ja sitä kautta myös viiveitä  ihmisen muiden sairauksien hoidossa.

Meillä on tiedossa monia sairauksia,  joiden  hoito odottaa  suun tulehduspesäkkeiden hoitoa esim

- keinonivelleikkaukset

- osteoporoosilääkkeet

- luustoon levinneet syövät

- immunosuppressiiviset lääkkeet vaikkapa psoriarikseen tai reumaan

- diabetes komplikaatioineen , sen ja suun yhteys on jo laajasti tunnettu

- elimistön erilaiset keinoaineet ja operaatiot mm. pallolaajennus ja stenttaus

- elinten vajaatoiminnat mm munuaiset tai maksa

Miten ajattelit oman  elämäsi poluista ? Pysytäänkö me aina vain terveinä ja hyväkuntoisina?

   Voisin kovasti toivoa , että me kaikki pysyttäisiin tosiaankin terveinä...mutta kaikki ei ole aina ihmisen omissa käsissä! Vai Onko?????

Perintötekijöillä on aina isokin merkitys siihen millaisia yksilöitä me jokainen olemme, mutta siltikin aina kannattaa yrittää parantaa omia elintapoja tai yrittää kohti parempaa. Huonot geenit tarvitsevat enemmän huoltoa kuin hyvät. Jos olet sairas älä siis lannistu. Jos pelkäät älä myöskään lannistu. Toisaalta jos olet saanut hyvät geenit , ja olet terve kannattaa edelleen nähdä vaivaa jotta omasta terveydestä edelleen pidetään hyvää huolta.

     ` Hyvä terveys tarkoittaa hyvää suun terveyttä eli kykyä syödä, puhua ja hymyillä ilman kipua tai rajoituksia `                      

    ` Hyvä terveys tarkoittaa hyvää elämää ilman rajotteita voiden liikkua, elää, seurustella ja nukkua ilman rajoituksia.` 

Hyvä suun terveys on osa muuta hyvää terveyttä ! Ihminen ei ole vain suuta tai jalkoja!


Itse ajattelen aina niin , että suu on ensimmäinen osa ruuansulatuselimistöä,  ja se on juuri se osa , jonka me voimme nähdä. Suusta voimme nähdä erilaisia asioita ja me asiantuntijat voimme auttaa sinua monin tavoin matkalla suun terveyteen tai muuhunkin kehosi terveyteen esim. sokeri  on yhtä aikaa pahasta hampaille mutta myös muullekin elimistölle.

Miten tämä kaikki liittyy ientulehdukseen, parodontiittiin ja implantteihin?

Minun ja sinun tulee yhdessä huolehtia sinun suun asioista. Mitä itse voit asialle tehdä? Hakeudu asiantuntijan luokse. Sen enempää ei asialle tarvitse alussa tehdä. Kun yhteinen matkamme alkaa sinun parhaaksesi, se on hyvä matka molemmin puolin. Oman työni palkinto on saada juuri sinut voimaan paremmin. Suusi voi paremmin ja koko kehosi voi paremmin! Haluamme säilyttää hampaasi, implanttisi ja proteesien tukihampaasi tulevaisuuttasi ajatellen.

Parodontologinen tutkimus, diagnostiikka ja hoito tarkoittaa asiaan perehtyneen hammaslääkärin tekemää hammastarkastusta.  Sama tutkimus suoritetaan implanttien osalta.

Tervetuloa asiantuntevaan hammashoitoon!

Kevään mittaan kirjoittelen vielä lisää samasta aiheesta, ollaan kuulolla.

Parhain terveisin hammaslääkäri Jaana Koskimäki