Ientulehdus ja yleisterveys

20.04.2021

Viime viikkoina olen perehtynyt suun ja munuaisten välisiin yhteyksiin. Valmistelin näistä artikkeli-referaatin. Kiinnostuin aiheesta potilastapauksen vuoksi. Sain hoitooni munuaisten vajaatoimintaa sairastavan potilaan, jolta suun infektio  tuli saneerata ennen puolustuskykyyn vaikuttavaa lääkehoitoa.  Poistin tulehtuneet hampaat, ja siinä sivussa potilaan munuaisten toiminta parani.

Munuaiset vaikuttavat mm. kuona-aineiden poistamiseen ja nestetasapainon säätelyyn. Mikäli munuaiset toimivat huonosti, potilas voi huonosti myrkkyjen kerääntyessä. Tämä ilmenee väsymyksenä ja turvotuksina.

Suun tulehdukset voivat olla oireisia tai oireettomia. Joskus ne paljastuvat ientaskujen tutkimuksessa tai leukojen PTG-kuvauksessa.  Hammaslääkäri selvittää suun ja leukojen tulehduspesäkkeet.

Löysin tutkimuksia, joissa löytyi molemmin suuntainen yhteys esimerkiksi parodontiitin ja munuaisten vajaatoiminnan välille. Parodontiitin hoidolla hammaslääkäri tähtää hampaiden säilyttämiseen, mutta myös potilaan systeemisen tulehduksen vähentymiseen. 

Kiinnostuin myös mekanismeista suun ja munuaisten välillä. Yhteyden osoittaminen on helpompaa kuin mekanismien osoittaminen. Mahdollisia mekanismeja on useita mm.

Bakteremia: suun bakteerit lähtevät verenkiertoon tulehtuneiden ientaskujen haavapintojen kautta ja mahdollisesti myös valkosolujen toimiessa kuljettajina

Endoteelin dysfunktio: suun bakteereita on löydetty verisuonten seinämien paksuntumista mm aivoverisuonista. Myös munuaiset ovat runsaasti verisuonitetut ja mikäli pienet verisuonet ovat ahtautuneet se heijastuu munuaisten toimintaan.

Oksidatiivinen stressi: Oksidatiivisen stressin tuotteita on mitattu parodontiitin yhteydessä verenkierrosta. Elimistön proteiinit ja lipidit härskiintyvät.

Valkosolujen erittämät sytokiinit kulkeutuvat verenkierron kautta muihin elimiin ja käynnistävät siellä tulehdusvasteen.

Nämä mekanismit kuvaavat suun ja munuaisten välistä yhteyttä, mutta sopivat myös suun ja muiden elinten väliseen yhteyteen.

Käy tsekkauttamassa suu ! Oman hyvinvointisi vuoksi.