Pelkäätkö hammaslääkäriä?

22.01.2021

Tiesitkö, että meistä ihmisistä suuri osa joko jännittää tai jopa pelkää hammaslääkäriin tuloa?

Olen kuullut usein potilaalta lauseen : voi että pelkään hammaslääkäriä!

JUTTELUT. On tärkeää,  että kerrot jo aikaa varatessa tai viimeistään vastaanotolle tullessasi, että sinua jännittää tai pelottaa. Silloin olemme iloisia, että kuitenkin uskalsit tulla. Meidän on aika keskustella avoimesti yhdessä mikä asia juuri sinua  jännittää, pelottaa tai tuntuu epämiellyttävältä. Avoimuuden ja keskustelun kautta me hammaslääkärit voimme huomioida sinut yksilöllisesti ja ymmärtää juuri sinun tarpeitasi hammashoidossa.

LUOTTAMUS. Se on juuri se tärkeä asia. Sinun pitää voida luottaa minuun. Aloitetaan pienin askelin. Sovitaan yhteiset pelisäännöt. Kerron vastaanotolla etukäteen tai jo ennen sitä mitä aiotaan tehdä. Ei tehdä enempää. Edetään sinun tahtiisi. Pidetään tarvittaessa taukoa ja mietitään mukavampia asioita. 

KIVUTTOMUUS. Me hammaslääkärit liikumme herkällä alueella kehostasi. Se on sinun , ei minun aluetta mutta tulen kuitenkin hyvin lähelle sinua. Kaikki ihmiset eivät siedä vieraan ihmisen lähestymistä tai kosketusta ylipäänsä. Toisille se on hoitamista ja kunnioituksen osoitusta juuri omaa itseänsä kohtaan. Voit uskoa, että yritän ajatella juuri sinun parastasi kunhan vain saan kuunnella mitä itse toivot.  Meillä on mahdollisuuksia tehdä toimenpiteesi mahdollisimman hyvin kivuttomaksi mm. käyttämällä ikenen pintapuudutusta ennen puuduttamista neulalla. Käytämme myös rauhoittavia esilääkityksiä tarvittaessa. Ääritapauksissa myös lähete nukutushammashoitoon on mahdollinen. Teen työkseni myös nukutushammashoitoa lähetteellä sairaalassa, mutta silti toivon että voisin onnistua hoidossasi muilla tavoin.

YLLÄPITO.  Parhainta hammashoitoa pelkopotilaalle on juuri se ettei hammaslääkärin tarvitse muuta kuin tarkastaa ja todeta että hampaat ovat kunnossa. Pelkopotilaan kannattaa käydä tutkimuksissa riittävän usein esimerkiksi vuoden tai jopa puolen vuoden välein. Kohtaan työssäni paljon potilaita joiden kanssa yhteistyössä on kiivetty vuoren huipulle, tehty iso urakka hammassärkyjen tai tulehdusten jälkeen...mutta vuoden päästä meillä on iloinen uutinen: reikiä nolla! Ohjaan sinua kotihoidossa parhaani mukaan niin, että saan kertoa sinulle tuon iloisen uutisen vuosi toisensa jälkeen!

Tervetuloa lämpimästi hellään hoitooni, vaikka pelkäät tai jännität. Tehdään yhdessä hammashoitomatkastasi askel askeleelta mukavampi, niin ettei sinun enää tarvitse ajatella että inhoat hammaslääkäriä.